Usaha untuk mempopularkan kembali permainan tradisional perlu dilakukan bagi memastikan ia tidak pupus ditelan zaman, titah Pemangku Raja Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Baginda bertitah usaha untuk mengembalikan zaman kegemilangan permainan tradisi yang merupakan warisan negara juga perlu diberi bantuan dan sokongan sewajarnya oleh pihak terlibat.

“Kita tidak mahu permainan-permainan tradisi yang menyeronokkan ini terus dilupakan kerana generasi muda kini lebih dekat dengan dunia digital.

“Saya mahu melihat Pahang menjadi negeri contoh yang memelihara permainan tradisi melalui usaha dan kerjasama kerajaan negeri dengan pihak lain yang berminat,” titah baginda semasa berucap merasmikan Penutupan Kejohanan Dam Aji Terbuka Piala KDYMM Tengku Mahkota Pahang di sini, hari ini.

Turut berangkat ke kejohanan anjuran Persatuan Catur Negeri Pahang itu ialah Tengku Puan Pahang Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah dan turut hadir ialah Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang Datuk Seri Muhammad Safian Ismail.

Kejohanan yang kali pertama diadakan itu disertai 222 peserta.

(Bernama)

Share

VIDEO POPULAR