Isu keselamatan seperti keganasan, serangan siber dan bencana alam adalah antara ancaman asimetrik yang telah dikenalpasti dan perlu diberi perhatian serta keutamaan dalam merancang dasar pertahanan negara, kata Menteri Pertahanan Mohamad Sabu.

Beliau berkata, ancaman asimetrik atau ancaman keselamatan bukan tradisional adalah lebih mencabar dan sukar ditangani berbanding ancaman tradisional kerana pelakunya melibatkan warga pelbagai negara yang bergerak secara terancang atau didorong oleh fahaman ekstrim.

“Ancaman asimetrik melibatkan kesemua domain sama ada daratan, udara, maritim, siber atau alam maya. Ancaman ini juga boleh berlaku secara semula jadi seperti bencana alam yang berlaku di Palu, Sulawesi (Indonesia) baru- baru ini yang mengakibatkan kehilangan dan kematian ribuan nyawa,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan syarahan bertajuk Perspektif Strategik Serantau: Ancaman Asimetrik Abad ke-21 Terhadap Pertahanan Negara anjuran Intan di Bukit Kiara, di sini hari ini.

Justeru beliau berkata, dengan mengambil kira ancaman asimetrik yang bersifat merentasi sempadan dan melibatkan pelbagai warga negara, Malaysia memberi penekanan kepada kerjasama serantau dan luar rantau bagi menangani ancaman berkenaan.

Sementara itu, Mohamad berkata pihaknya sedang mengusahakan agar ATM memperoleh Pesawat Rondaan Maritim, Kenderaan Udara Tidak Berpemandu dan Pesawat Pemintas yang merupakan aset-aset pelbagai misi bagi menangani ancaman simetrik dan asimetrik.

“Kementerian Pertahanan juga berusaha memastikan aset-aset sedia ada diselenggara dengan baik agar tahap kesiagaaan ATM ditahap mencukupi seperti yang ditetapkan dalam dasar pertahanan negara,” tambahnya.

Dalam pada itu, Mohamad mencadangkan Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Jeneral Tan Sri Zulkifli Zainal Abidin berjumpa dengan komposer dan penulis lirik terkenal Datuk M Nasir bagi menghasilkan lagu patriotik yang baharu kepada ATM.

“Kebanyakkan yang ada lagu-lagu yang popular pada tahun 1960-an dan 70-an, kita perlukan lagu baharu…filem-filem patriotik sepertik Paskal juga perlu diperbanyakkan,” jelasnya.

Turut hadir pada program berkenaan Zulkifli dan Timbalan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (Pembangunan) Datuk Dr Rosslina Ahmad Mokhtar.

(Bernama)

Share

VIDEO POPULAR